Lesz, ahogy lesz

A nagy csomagolás - szülőszobai és kórházi lista

2015. november 26. 10:55 - dashie

Ezek ne maradjanak otthon

Szokták mondani, hogy a leendő elsőgyerekes anyukáknak gondot okoz, hogy mit pakoljanak össze a szülőszobára, kórházi tartózkodásra. Lehet, hogy nekem megkoptak az emlékeim nyolc év után, de az első fiamnál nem paráztam túl semmit, csak bedobáltam mindenfélét, amiről azt gondoltam, hogy kelleni fog, aztán jónapot. Most, hogy a másodikat várom, hiába van vissza még három hónap, már listázok, pakolok, mérlegelem, hogy mi fog kelleni és mi nem, és inkább felírok még ezt meg azt, mert hátha - tutira - szükség lesz rá. 

Nem titkolt szándékom amúgy, hogy szeretném minél költséghatékonyabban kihozni a dolgokat, ez nálam egyfajta passzió is, de tényleg nem szeretek sokat költeni arra, amire lehet keveset is. Most próbálok arra törekedni, hogy olyan dolgokat szerezzek be, amik árban is megérik, de minőségre is jók, illetve ahol mindegy, ott az olcsót megvenni, ahol meg nem mindegy, ott a jó minőség és jó ár kombinációt próbálom megtalálni. 

Támaszkodva a korábbi tapasztalataimra, illetve mások véleményére is, én ezt a listát állítottam össze:

 

szuloszobai_pakk.png

Szülőszobai pakk:

  • hálóing: tudd meg, hogy kell-e, mert van olyan kórház, ahol adnak, máshol meg magától értetődőnek veszik, hogy viszel magaddal sajátot. A szüléshez mindenképpen olyat vigyél, amit nem sajnálsz, elég sok szutyok rá tud kerülni. Az enyémen mondjuk egy pötty se keletkezett, a mai napig, nyolc év után is használom, lehet, hogy a mostani alkalommal is ezt csomagolom be.
  • két pár papucs: az egyik mászkáláshoz, a másik zuhanyzáshoz.
  • törölköző: akkorát tegyél be, amivel zuhanyzás után meg tudsz törölközni. Ezt utána haza is küldheted, nem nagyon lesz módod/helyed szárogatni.
  • vécépapír, vécéülőke-papír: csak egyetlen szó: beöntés. Az is lehet, hogy nem kapsz (én pl. legutóbb nem kaptam, pedig lehet, hogy nem ártott volna), de ha igen, hidd el, ezekre szükséged lesz. Legjobb, ha a klotyós cuccokat a szülőszobás pakkodon belül egy kisebb neszeszerbe teszed, amit könnyen elő tudsz kapni, ha menni kell.
  • szappan/kézfertőtlenítő: az előbbiek után ez is kelleni fog
  • tusfürdő: jó esetben fogsz zuhanyozni is vécé után, ehhez tetted be a törölközőt is
  • felületfertőtlenítő: például Domestosos kendő, vagy pumpás felületfertőtlenítő spray. Jobb félni, mint megijedni alapon inkább töröld át a vécédeszkát, akkor is, ha utána ráteszed a fedőpapírt - nemrég olvastam, hogy igazából a papír nem sokat ér, de a kettő együtt már csak elég valamire -, hiszen gondolj bele (vagy inkább ne) hányan használják, és mit csinálnak ott - na és persze te is egy leszel közülük.
  • meleg zokni: ha fázna a lábad. Nagyon sok nő számol be arról, hogy szülés közben fáztak a lábai. Az enyémet az első gyereknél a szülész-tanulók dörzsölgették - ezúton is köszi :)
  • innivaló: most már a legtöbb helyen megengedik, hogy igyál, úgyhogy mindenképpen legyen nálad valami, amit tudsz kortyolgatni. 
  • szőlőcukor: általában már ezt is szabad, bár nem mindenhol. De ha igen, jól fog esni, főleg ha már fogytán az energiád.
  • zsebkendő (ehhez szerintem nincs mit hozzáfűzni, kell és kész)
  • telefon, fényképezőgép: persze csak akkor, ha vinni akarod. Hátha fel akarsz hívni valakit. Fotózni sem szeretne mindenki, de ha ti igen, akkor legyen nálatok. Nálam tuti, hogy lesz :)
  • enni- innivaló a kísérőnek: tudván, hogy akár 1-2 napig is húzódhat a dolog, de jobb esetben is órákig eltart, nem baj, ha apuka nem esik össze az éhségtől :) Én simán kinézem a férjemből, hogy elfelejt enni a nagy izgalmak közepette, mert amúgy is jellemző rá, hogy sosem számol azzal, hogy éhes lesz egyszer.
  • iratok és toll: a papírjaidat kérni fogják, a toll meg jól jön, ha valamit írni kell, akár a szülőszobán (na jó, ott feltehetően azt is a kezedbe nyomják, az aktuálisan aláírandó papírral együtt), akár később, a kórházban töltött napok alatt. Mivel sok helyet nem foglal, vágd be nyugodtan a táskádba, legfeljebb nem lesz rá szükség.

Ezek mindenféleképpen jó, ha nálad vannak. Ezen felül vannak kórházak, ahol kell külön öltözék a kísérőnek is, köpeny, sapka, cipővédő, anélkül nem engedik be. Ezt előre ki kell deríteni, hogy kell-e, és azt is, hogy előre meg kell-e venni, vagy a kórházban is beszerezhető. 
Leírva ugyan nagyon soknak tűnhet mindez, de igazából egy kisebb táskába be fog férni, ha ügyesen pakolsz. Ami sok helyet foglal, az a törölköző, meg a papucsok, de az előbbit úgyis haza fogod küldeni, az utóbbit meg használat után a kórházi bőröndödbe át is lehet tenni. 

Nade lássuk, a kórházi pakkba akkor mi az, amit otthon be fogsz csomagolni:

korhazi_pakk.png

Itt sokkal kevésbé tudom megmondani, hogy mire lesz szükséged, egyrészt azért, mert ebben az esetben még az előbbinél is sokszínűbb a kórházi gyakorlat országszerte, másrészt azért, mert gyakorlatilag beköltözöl valahová néhány napra, én viszont nem tudom, és nem is akarom megmondani, hogy kinek mire legyen, vagy ne legyen igénye. Egészítsd ki a listát kedved szerint mindazokkal, amik ahhoz kellenek, hogy otthon érezd magad. Gondold végig, hogy amikor otthon vagy, és tegyük fel, hogy betegen ágyban fekszel a nap nagy részében, de azért időnként mégis felkelsz, olyankor mik azok a dolgok, amiket a nap során használsz. Nagyjából ugyanezeket fogod a kórházban is használni. Persze vannak ilyenkor speciális szükségletek, amik a legtöbb nőt érintik is, ezekre megpróbáltam kitérni, de aztán ne engem szidj, ha valamit potyára elvittél, vagy ha valamit nem vittél, ami nélkül nem tudsz meglenni :) Ennél a listánál is érdemes megkérdezni az adott kórházat, hogy ők mit javasolnak, illetve, hogy mi az, amit tudnak biztosítani. Például sok helyen adnak ruhát a babákra, de vannak kórházak, ahol ezt is be kell vinni. Van, ahol adnak pelenkát is, betétet is, meg mindenfélét, máshol meg semmit, vagy csak limitált mennyiségben, ami nem biztos, hogy elég. Kicsit irigylem a tőlünk nyugatabbra szülő nőket, akiknek kb. feleekkora csomagot kell magukkal vinniük, például tisztálkodószert még véletlenül sem, hiszen ez az ellátás részét képezi, mint ahogy a tányér, evőeszköz is, és nincs is arra szükség, hogy a rokonság etesse a bentlévőt. De hát itthon nem így van, írhatnék arról is, hogy ez milyen gáz, de inkább nem kalandozom el ebbe az irányba, mert akkor sosem érnék a végére. 

Nézzük inkább a listát:

Kórházi bőrönd

  • vastag betét/inkontinencia betét: ez szokott Tena Lady néven szerepelni a legtöbb listán, de nem szeretném egyetlen márkára leszűkíteni a dolgot. A Tena, éppúgy, mint mondjuk a Facelle, vagy a Seni, inkontinencia betét, elvileg vizelettartási problémákra használatos, de a gyermekágyas nőknek is jó barátja. Sokkal többet felszív, mint egy hagyományos intimbetét, de egészen nyugodtan lehet helyette jó vastag éjszakai betétet is használni. Egyébként érdemes gyógyszártárban beszerezni, általában ott a legnagyobb a választék, és nem csak az agyonreklámozott, és ennek köszönhetően drágább fajtákat lehet megvenni.
  • hálóing/pizsama: vagy amiben lenni szeretnél. Általában a hálóinget javasolják ilyenkor, de ezt sokan utálják, és inkább pizsamát viselnek. Sőt, napközben akár a melegítőnadrág + póló kombináció is oké lehet, ha neked úgy kényelmes. Én a magam részéről biztos, hogy viszek hálóinget, legalább kettőt, de viszek egy melegítőt, cicanadrágot is, na meg néhány pólót.
  • köntös: amikor a fiamat szültem, nem is nagyon láttam köntös nélküli kismamát a kórház folyosóján, de igazából nem egy kötelező darab, csak hát hálóingben elég meztelennek érzi magát az ember, ha kimegy a látogatóihoz. De aki inkább melegítőben császkál, annak tényleg totál felesleges.
  • törölközők: tudom, a szülőszobai pakkba már betetted, de tegyél ide is, hiszen ah minden jól megy, a szülőszobai törcsidet úgyis hazaküldöd, mert vizes lesz. A gyermekágyas osztályon használt törölköződet is valószínűleg maximum az ágyad végében tudod majd szárogatni, és lehet, hogy többször is szükséged lesz rá. A gátvarratnak például kimondottan jól esik, ha egy picit megzuhanyoztatják - nyilván nem vízben áztatásra gondolok, de egy kis nedvesség nyugodtan mehet, úgy nem feszül annyira. Ezt a mutatványt lehet, hogy naponta többször is el fogod játszani. 
  • fogkefe, fogkrém: érdemes kisebb kiszerelést vinni, úgy nem foglal annyi helyet.
  • vécépapír: ezt is tettél már a másik csomagba, de lássuk be, egy tekercs valószínűleg nem lesz elég, a magyar kórházakra meg nem jellemző, hogy ilyesmit csak úgy osztogatnának (vagy ha mégis, a magyar betegekre nem jellemző, hogy hagynának másoknak is). Ülőkefedő papírt viszont ne tegyél ide is, egy csomagban bőven van annyi, amennyi elég lesz az összes bent töltött napra.
  • intim törlőkendő/nedvesített vécépapír: kelleni fog. Gátmetszés, aranyér, miegymás, örülni fogsz, ha nem száraz vécépapírral kell arrafelé tapogatóznod. 
  • tusfürdő: zuhanyzáshoz. Vagy szappan. Vagy amit akarsz. 
  • sampon, balzsam: ez lehet, hogy nem is fog kelleni, de jobb, ha bent van. Én pont frissen mosott hajjal mentem szülni, és csak két napot voltam bent a kórházban, úgyhogy csak otthon mostam hajat.
  • bimbóvédő: vagy kell, vagy nem, de ha nagyon harap a babád, örülni fogsz, hogy van nálad. 
  • telefontöltő: a telefont már úgyis eltetted, ez se maradjon otthon.
  • olvasnivaló: feltehetően nem nagyon fogsz olvasni, de azért mégis, legyen valami a kezed ügyében, ha előfordulna olyan eset, hogy nem tudsz magaddal mit kezdeni. Én legalább is biztos beteszem a Kindle-t, mert nélküle sehova nem megyek, és megnyugtat, hogy velem van.
  • keksz, vagy valami rágcsa: képzeld csak el azt a szituációt, hogy reggel bekerülsz a szülőszobára, és este van, mire a babád megszületik, téged pedig felvisznek az osztályra. Tisztában vagy vele, hogy ha már vége van a vacsorának, akkor másnap reggelig neked bizony nem adnak semmit sem enni? Az első szülésemnél a szobatársam fél almájának köszönhettem, hogy nem haltam éhen... Persze a rokonok szívesen ellátják az embert mindenféle harapnivalóval, de este nem biztos, hogy bárkinek is eszébe jut, hogy másnapig is kéne enni pár falatot, ezért jó, ha van nálad valami vésztartalék.
  • innivaló és szívószál: bár inni azért alapvetően szoktak adni, a legtöbb kórteremben van kancsóban tea, azért nem baj, ha be tudsz nyúlni a táskádba egy üveg vízért vagy valamiért. Ha császáros leszel, a szívószál is jó szolgálatot fog tenni. De egyébként is kényelmes így inni. Külön ajánlom a dobozos, szívószálas gyümölcsleveket.
  • bugyik: amelyik neked kényelmesebb, akár eldobható, akár "tartós", de olyat vigyél, amit nem sajnálsz, mert nagy valószínűséggel úgyis véres lesz, betét ide vagy oda. Bár protokoll szerint egy sima szülésnél, ha nincs probléma, három napot kell csak bent töltened, jobb, ha több bugyit viszel, egyrészt, mert feltehetően napközben is fogsz cserélni, másrészt lehet, hogy valamiért több napot is bent leszel. Persze itt is áll, hogy utólag is hozathatsz be, de nem biztos, hogy azt hozzák, amit te szeretnél.
  • étkezési kellékek: kés, villa, kanál, tányér, pohár, miegymás. Ebédhez nyilván adnak, de a kórházi kaja nem hiába legendás, simán előfordulhat, hogy nem akarod majd megenni, mást viszont igen, és túl azon, hogy legyen MIT enni, az is fontos, hogy legyen MIVEL és MIRŐL megenni.
  • párna: gondolj a gátsebedre! Lehet kapni speciális párnát erre a célra, de egy utazós nyakpárna is tökéletesen megfelel a célnak, sőt, egy kicsi úszógumi, törölközővel leterítve is tökéletes (az ráadásul alig foglal helyet). Én nem gondoltam erre, három napig állva ebédeltem, te ne járj így.
  • cuccok a babának: mielőtt ezeket beteszed, érdeklődj utána, hogy a választott kórházban mi az, amit adnak, és mennyit. Nagyon változó. Sok helyen például adnak ugyan pelenkát, de mondjuk csak napi kettőt, hármat. Vagy csak nagyobb méretű van, ami nem teljesen jó a babádra. Vagy akármi miatt nem elég, nem jó az, amit ott kapsz. Szóval nem árt, ha elviszel egy kisebb csomag újszülött pelenkát, ez tesztnek is jó, mert legalább meglátod, hogy az adott fajta beválik-e nektek, vagy otthonra már más fajtát kéne inkább venni. Popsitörlőt, popsikrémet sem árt vinni, mert nem mindig van a kórházban. Ha meg van, legfeljebb hazahozod, ezek nem foglalnak nagy helyet, főleg, ha kisebb kiszerelést vásárolsz. Babaruhát a legtöbb helyen adnak a bébikre a kórházban, de ezt sem mindenhol, szóval lehet, hogy ezeket is vinned kell. 3-4 body, rugdalózó, kis sapka, pici kesztyű, ha esetleg karmolászná magát a babád, ennyi elég lesz, de az sem biztos, hogy szükség lesz ezekre.
  • cumi: na ez teljesen fakultatív, ha akarsz adni a babának, akkor nem baj, ha a kórházba is elviszed, hátha már ott jól jön, de ha nem akarsz cumit adni, akkor nem adsz. Nem minden kórházban nézik jó szemmel a cumit, de ez ne zavarjon, ebben a kérdésben csak neked, mint szülőnek van jogod dönteni. 
  • fertőtlenítő folyadék és edény hozzá: főleg akkor, ha viszel magaddal cumit, de akkor is, ha bimbóvédőt használsz. Egy újszülöttnek még sterilizálva kell az ilyesmit odaadni, úgyhogy erre is gondolnod kell.

 

Ez az én listám, de ha valamit kihagytam, írjátok meg kommentben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://leszahogylesz.blog.hu/api/trackback/id/tr528091944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.27. 15:22:53

ez a jóféle magyar szülészeti stílud, minden akörül forog, hogy mit szabad, meg mit engednek. a méltóságosurak.
pedig te szülsz, arról kéne szólnia a listànak, hogy te mit szeretnél.
hogyhogy nem engedik a szőlőcukrot?
senki _nem_ tilthatja meg hogy egyél ha éhes vagy, aki megpróbálja annak nyugodtan mondd meg hogy jogod van hozzá és szüljön csak ő éhesen, sok sikert!
(mert éhesen nem lehet szülni, a szülés nehéz fizikai munka.)
minden látszat és szülőszobai zsarolás ellenére te döntesz.

Doryyka 2015.11.27. 15:43:45

@croc: es mindenkinek ajanlom, kapja ossze magat (tudom, hogy nehez, szultem kettot), es a legvadabb dolgok kozepette is probaljon kiallni magaert!

Doryyka 2015.11.27. 21:07:32

@kockanyu: csak egy jo tapasz kell ra (en olyat kaptam, igaz, Svajcban...)

Advanced Flight 2015.11.28. 00:41:33

A pizsama császárosnak nagyon nem ajánlott. Jó az a hálóing, tessék azt vinni vagy hármat.
süti beállítások módosítása